Zavetišče

Rehabilitacijski center za oskrbo bolnih, ranjenih ali zapuščenih prostoživečih zaščitenih živali.

O zatočišču

Zatočišče za prostoživeče zaščitene živali je prostor, namenjen začasni oskrbi bolnih ali ranjenih prostoživečih živali in njihovih mladičev, ki sami še niso sposobni preživeti v naravi. Osrednji namen zatočišča je tako pomagati divjim živalim, humano ravnati z njimi v času njihove stiske ter jim v najkrajšem možnem času omogočiti vrnitev v naravno okolje. 

 

Osrednji center za nastanitev, oskrbo in zdravljenje zaščitenih in prostoživečih živali se nahaja v Muti in je, zaradi zagotavljanja miru in optimalnih življenjskih pogojev živalim, zaprt za obiskovalce. Letno v našem zatočišču oskrbimo 500 do 1000 živali.

 

Zatočišče deluje v okviru Agencije Republike Slovenije za okolje, minimalne standarde za varstvo živali prostoživečih vrst pa urejata Uredba o zatočišču za živali prostoživečih vrst in Odredba o bivalnih razmerah in oskrbi živali prostoživečih vrst v ujetništvu

 

Zatočišče za prostoživeče zaščitene živali je namenjeno začasni oskrbi velikih in malih sesalcev, ptičev, dvoživk, plazilcev in vodnih živali.

Naše delo

V Zatočišču za zaščitene prostoživeče živali opravljamo naslednje naloge:

Prevoz živali z ustreznim prevoznim sredstvom in ustrezno oskrbo.

Prevoze živali izvajamo predvsem za večje in nevarne živali, prevoz nenevarne živali v zatočišče praviloma zagotovi najditelj.

Sprejem živali v zavetišče in vodenje podatkov o živali

V zatočišču vodimo naslednje podatke v živalih: živalska vrsta, biološke in druge značilnosti živali, mesto odvzema iz narave in razlog, datum sprejema, zdravstveno stanje živali, predpisana terapija ter način odpustitve živali iz zatočišča.

Namestitev živali v prostor z ustreznimi bivalnimi razmerami

Odvisno od zdravstvenega stanja živali, se ta namesti v boks za intenzivno nego, kletko ali preletalnico.

Veterinarska in splošna oskrba živali

Oskrba živali v zatočišču je odvisna od vrste živali in od zdravstvenega stanja, v katerem se žival nahaja ob sprejemu v zatočišče, vendar ne sme trajati več kot tri mesece.

Odpustitev živali iz zatočišča

Živali domorodnih vrst, ki so po začasni oskrbi v našem zatočišču pridobile sposobnost za samostojno življenje v naravi, nemudoma vrnemo v njihovo naravno okolje. Živali, ki niso sposobne življenja v naravi, najdejo svoj dom pri nas ali se oddajo v nadaljnjo oskrbo izkušenemu in odgovornemu oskrbniku (razen sov in ujed). Za živali, ki jim ne moremo pomagati, izberemo evtanazijo.

Nasveti najditeljem živali

Če naletite na poškodovano ali zapuščeno zaščiteno divjo žival in niste prepričani, kako ravnati, sledite spodnjim nasvetom.

Sprejemni centri za poškodovane zaščitene prostoživeče živali v Sloveniji

Podprite našo delo

Ste ljubitelj narave in vsega živega? Vam je blizu naše delo? Podprite nas in postanite naš partner za živali. Svojo podporo lahko izkažete kot donator ali sponzor Zatočišča za prostoživeče zaščitene živali.

 

Vsa prejeta sredstva bomo izključno namenili za oskrbo živali v našem zavetišču.

Naši partnerji za živali

Pišite nam

Ne najdete odgovora na vašo veterinarsko dilemo? Pišite nam in z veseljem vam bomo pomagali.

 

Za vas smo odprti vsak delavnik med 8. in 16. uro, ter v soboto od 8. do 12. ure.

Kontaktni podatki

GOLOB d.o.o.
Glavni trg 7, 2366 Muta, Slovenija
Navigacija

Ambulanta/Azil: (02) 876 12 85 (dosegljivi v delovnem času)

Zavetišče za divje živali: +386 31 813 097

Nujna veterinarska pomoč: +386 41 518 939

Navigacija
Telefon

Delovni čas

Pon – pet: od 8:00 do 16:00
Sobota: od 8:00 do 12:00


Izven delovnega časa smo dežurni za nudenje prve pomoči in urgentnega zdravljenja za male, divje in eksotične živali.

Pišite nam

Ne najdete odgovora na vašo veterinarsko dilemo? Pišite nam in z veseljem vam bomo pomagali.

 

Za vas smo odprti vsak delavnik med 8. in 16. uro, ter v soboto od 8. do 12. ure.

Kontaktni podatki

Glavni trg 7, 2366 Muta, Slovenija
Navigacija

 

Ambulanta/Azil: (02) 876 12 85 (dosegljivi smo v času uradni ur)

Azil: +386 31 813 097

Nujna veterinarska pomoč: +386 41 518 939

Delovni čas

Pon – pet: od 8:00 do 16:00
Sobota: od 8:00 do 12:00
Nedelja: Zaprto
Navigacija
Telefon

2022 Ambulanta Golob

*Vsa vsebina, objavljena na spletnem mestu Veterinarska ambulanta Golob, je v izključni lasti lastnika spletnega mesta, in je avtorsko zaščitena. Brez predhodne pisne privolitve lastnika, je prepovedano kopiranje, reproduciranje ali kakršnakoli raba katerekoli objavljene vsebine, ne glede na namen.

Naložbo vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Scroll to Top

Pomembno obvestilo vsem najditeljem živali

Spoštovani najditelji živali!

 

Veseli smo vaše skrbi za dobrobit živali. Naše zatočišče je namenjeno pomoči in oskrbi prostoživečih zaščitenih živali. Žal smo prostorsko in kadrovsko omejeni, zato vljudno prosimo, da se za varstvo naslednjih vrst lovnih živali obrnete na pristojno lovsko družino: navadni jelen, damjak, srna, gams, alpski kozorog, muflon, divji prašič, poljski zajec, alpski svizec, navadni polh, bobrovka, pižmovka, lisica, rakunasti pes, kuna zlatica, kuna belica, jazbec, poljska jerebica, fazan, šoja, sraka in siva vrana.

 

Hvala za razumevanje,

ekipa Veterine Golob